Saturday, December 25, 2010

Menyintai Tidak Bermakna Memiliki

Janganlah kau angkuh melaungkan...
Si dia kepunyaanmu...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya...
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...
Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan...
Menyintai tidak semestinya memiliki?...

Manusia pandai berpura...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia..
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...
Mungkin si dia melafazkan...
Ungkapan cinta padamu...
Tetapi hati dan perasaannya...
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung...
Di sebalik sejuta alasan...

Thursday, December 23, 2010

Edisi Seram - Khadam Keris 5

Salam semua...ini adalah edisi terakhir sambungan dari Edisi Seram - Khadam Keris 4 

Dua hari kemudian pada waktu yang sama kami berjumpa dengan wak...  dengan muka yang pucat wak berkata dengan kami

"wak bagi pilihan kat kau samada kau nak ambil balik keris nie,  atau aku akan mengancak jer keris nie ke laut"


kami kehairanan dan irfi bertanya


"ish apa yang tak kena nie wak"


wak terus bercerita setiap malam selepas keris itu berada dirumah nya. Anak-anak nya akan terserempak dengan apa yang telah kawan serumah saya jumpa dan seringkali rumahnya diganggu dengan bunyi situa yang ketawa mengekek..


meremang bulu roma kami mendengar penjelasannya, saya dan Irfi berbincang dan kami sepakat untuk mengancak keris tersebut

Tuesday, December 21, 2010

Edisi Seram - Khadam Keris 4

Salam semua...sambungan dari Khadam Keris 3

Pada malam nya saya keseorangan didalam rumah, apabila masuk waktu isyak, saya terus solat isyak. Kemudian saya berbaring ditempat tidur ntah mengapa malam itu saya terasa amat amat letih dan mengantuk walhal disiangnya aktiviti saya adalah seperti biasa.

Dalam masa 5 minit saya meletakkan kepala saya ditempat tidur saya tertidur, dan dalam tidur itu saya telah bermimpi...

Sunday, December 19, 2010

Edisi Seram - Khadam Keris 3

Salam semua, seperti yang dijanjikan, entry ini adalah sambungan dari Edisi Seram - Khadam Keris 2

"bang naper rumah kita nie dah jadi lain?"

Saya bertanya kembali kepadanya walau saya dah mengesyaki sesuatu..


"lain mcm ner tu"


dia menjawab dengan serba salah


"mcm nilah bang, bila dah tiba waktu malam rumah nie betul betul menyeramkan"


"maksud kau"balas saya


sani menerangkan kepada saya


"mcmnilah saya minta maaf, abang tau tak malam tuhari, Ilyas naik kerumah secara tiba tiba tu sebab dia ternampak seorang tua yang berselubung hitam dan berpakaian serba hitam sedang menanti dia kat pintu bilik air"


saya cuba menyedapkan hatinya


"kau takkan tak tau Ilyas nie kan penakut dah tentu dia melihat yang mcm-mcm"


Sani terus bertanya


"bagaimana dengan saya abang?? Tautak malam tu saya kutuk Ilyas, lepas tu pukul 3 pagi saya bangun ingat nak buang air besar, tengah sedap sedap tup tup dengar suara orang tua lelaki mengekek. Saya ingat pakcik sebelah rumah, bila saya keluar tengok, apa yang Ilyas nampak saya pun nampak juga, langsung saya lari naik tak sempat basuh.... terus tidur"


saya tersenyum sambil berkata


"tak busuk ker"


dengan serius dia menjawab


"bang ini bukan masa nak bergurau tapi ini lah yang kami nampak"


beliau berkata lagi


"abang tautak, semenjak keris nie ada kat rumah nie, tiap siang kami rasa mcm pelik. Rumah nie rasa mcm pelik betul, mcm abang sendiri pun tiap malam abang mengigau. Apa yang abang igaukan? Bila dah ngigau mcm nak bertumbuk pulak tu, jerit-jerit lepaskn aku... lepaskan aku... pehal pulak tu?"


untuk menengkan perasaan mereka saya berkata


"itu permainan tidur jerkot"


Ilyas yang mendiamkan diri berkata


"bang mungkin sebab keris nie kot ..........."

Friday, December 17, 2010

Edisi Seram - Khadam Keris 2

Salam semua, entry ini adalah sambungan dari entry yang lepas Khadam Keris...

Beberapa malam kemudian Irfi telah datang semual ke rumah saya

Beliau telah membawa keris yang dimaksudkan oleh nya tempohari, ternyata keris tersebut diikat kemas tidak berhulu, tidak bersarung yang ada hanya kain hitam yang menutup sebilah keris bogel tanpa hulu dan sarung dengan selambanya saya membuka ikatan tersebut saya terlupa bahawa keris itu telah dipasung oleh sami hindu supaya khadam keris tersebut tidak membuat masalah tetapi apabila saya membuka ikatan tersebut ternyata jin yang telah terikat itu telah berjaya melepaskan ikatannya tapi saya tidak menyedarinya seperti saya kata sebelum ini masalah baru bermula

ketika saya membuka keris tersebut saya sangat takjub melihat seni ukiran keris tersebut

dikeris itu tertulis tulisan kawi kemudian ada ukiran payung satu manusia sedang berdiri dan ada dua manusia yang sedang bertapa dibawah pokok. Besi nya pula bergemerlapan, kalau orang pandai keris gelar sabuk inten terus terang antara keris tercantik pernah saya lihat dalam hidup saya

yang sebenarnya tulisan lailahaillallah tu bukan nya tulisan tu tapi tulisan kawi yang saya pun tak pasti apa tulisannya

Thursday, December 16, 2010

Who is Who ??

Salam semua...

Mungkin ramai dikalangan kita suka berimaginasi, berfantasi, atau lebih tepat lagi adalah perkataan 'berangan'..
apa yang saya maksudkan adalah berangan untuk berjumpa dengan artis-artis ternama dari Hollywood, yang dipuja dan diminati kerana bakat lakonan mereka?? rupa paras yang cantik atau hensem?? suara yang sedap halwa telinga?? ataupun skandals mereka yang diheboh-hebohkan media massa, paparazzi dan sebagainya...

So cubalah teka siapakah mereka??? Gambar tersebut diambil seawal mereka berusia 5 hingga 15 tahun..

check it out..


Cikgu Maths dan anak muridnya (18 SX !!)

Cerita ini tiada kena mengena dengan para cikgu-cikgi diseluruh dunia dan di Malaysia khususnya....

Kejadian berlaku di bilik darjah 2 Berlian(B), disebuah sekolah rendah nun jauh di pendalaman, semenanjung Malaysia..

Seorang cikgu wanita yang tengah asyik mengajar mata pelajaran matematik di kelas 2 Berlian terhenti setelah melihat keletah seorang anak muridnya, Ahmad (bukan nama sebenar). 

Dia melihat budak tue meludah atas tangan dan menggosok2 kat kepala dia. Disebabkan perasaan yang penuh curiga dan pelik, cikgu itu terus pergi ke muridnya dan bertanya......

Wednesday, December 15, 2010

Edisi Seram - Khadam Keris

Salam semua,
Cerita yang akan disampaikan ini adalah kisah benar dari seorang sahabat maya saya yang berkongsi pengalamannya, kejadian ini berlaku di rumah sewanya di Sabak sekitar awal bulan Januari tahun ini...

Sebelum saya memulakan cerita saya nie kemungkinan ramai dikalangan kita adalah terdiri pengumpul khazanah lama atau barangan antik yang terdiri dari tembikar lama keris pedang dan lain lain.

Tahukah anda barang barang ini disebalik mempunyai nilai antik yang amat tinggi barang barang ini tetapi tahukah anda barang antik ini adakalanya mempunyai sesuatu unsur unsur yang tidak baik.


Saya bukan melarang anda untuk memiliki benda antik sebagai hobi tetapi berhati hatilah ketika memilikinya kerana kita tidak mahu sesuatu yang kurang baik akan berlaku dibelakang hari.

Pada satu hari kenalan lama telah berjumpa dengan saya namanya disini saya sebut Irfi sahaja, beliau nie memang antara kenalan lama saya dan amat rapat dengan saya maklumlah jumpa kawan lama sapa yang tak seronok betul tak?

Sambil kami bersembang kosong beliau tidak henti henti menjeling keris pusaka yang saya miliki yang saya letakkan didinding rumah sebagai perhiasan dan sebagai kemungkinan menghadapi ancaman,

Monday, December 13, 2010

Tujuh kalimah

Salam semua...
Sabda Rasulullah S.A.W
 
" Barangsiapa hafal tujuh kalimat, ia terpandang mulia di sisi Allah
& Malaikat serta diampuni dosa-dosanya walau sebanyak buih laut "
 
1.   Mengucap Bismillah pada tiap-tiap hendak melakukan sesuatu.
 
2. Mengucap Alhamdulillah pada tiap-tiap selesai melakukan sesuatu.
 
3.   Mengucap Astagfirullah jika lidah terselip perkataan yang tidak patut
 
4.  Mengucap Insya Allah jika merencanakan berbuat sesuatu di hari esok.
 

Saturday, December 4, 2010

Kuala Lumpur International Motor Show 2010

Fuhss ... excited sangat dengan KLIMS 2010, bukan excited nak tengok all those pretty sexy girls yea
Sexy Motorshow Girls
tapi excited dengan all those dazzling arrays of the latest automotive breakthrough. Event details Kuala Lumpur International Motor Show 2010 ...

Tuesday, November 30, 2010

Manusia - Pencipta - Dicipta - Bertujuan

Perihal Tujuan Manusia Diciptakan
Allah Maha Kuasa Makhluk Tiada Kuasa

Setiap hari manusia keluar berkerja,bermain,tidur,makan,minum dan berespirasi.Ada manusia keluar ke sekolah,universiti atau ke pasaraya.Ada yang keluar untuk beribadat;ke masjid,gereja,tokong atau sebagainya.Setiap hari mereka membuat pelbagai kegiatan.Namun seringkali mereka lupa apakah tujuan mereka diciptakan.

Wednesday, November 24, 2010

Gurindam Hikmat Melayu


Saya ada terjumpa gurindam ini beberapa hari yang lepas. Mari kita hayati bersama maksud yang tersirat.



Bangsa Melayu pernah kuat,
Buka tanah guna tulang empat kerat,
Masih sempat berbini empat,
Tongkat Ali jamu khasiat.
 
Bangsa Melayu pernah digentar,
Ular, harimau ditepuk tampar,
Kerisnya bisa, silatnya gempar,
Amuk Melayu, bumi bergegar.


Orang Melayu pernah gagah,
Berkaki ayam, hutan diredah,
Pernah cuba diganyang penjajah,
Melayu mengamuk, jihad sabilillah!!
 
Bangsa Melayu pernah berdaulat,
Terbilang merata, kesultanannya hebat,
Tujuh bangsa penjajah cuba menempat,
Dengan kudrat semua dihambat!!
 
Bangsa Melayu bangsa keramat,
Nabi (saw) pernah beri amanat,
Buat dakwah, nun di bumi berekat,
Di akhir masa, ramai wali hebat.
 
Bangsa Melayu bangsa hikmat,
Sejarah Melayu tertera riwayat,
Nabi (saw) pernah beri alamat,
Raja Melaka mendapat hidayat.
 
Bangsa Melayu tak makan saman,
Agama dijunjung zaman-berzaman,
Wali Melayu penuh kehebatan,
Karamah, barakah, jadi pakaian.
 
Bangsa Melayu penuh daulah,
Halusi sahaja kisah sejarah,
‘Wa’ad’ Melayu jangan disanggah,
Sanggah wa’ad, mendapat ‘tulah’.
 
Tanah Melayu pernah berekat,
Raja dan rakyat sentiasa muafakat,
Alim-ulamak mendapat tempat,
Bumi bertuah, terbilang sejagat.
 
Bumi Melayu pernah berekat,
Tempat tumpuan ulamak sejagat,
Madrasah & pondok merata tempat,
Menjana insan unggul dan hikmat.
 
Tanah Melayu intinya hebat,
Bumi zuriat Nabi, itulah kudrat,
Kesultanan Melayu hampir padat,
Pancaran Nabi (saw), penuh keramat.
 
Bumi Melayu pernah terbilang,
Sejarah rajanya penuh gemilang,
Turunan penjajah, entah mana menghilang,
Turunan Raja Melaka, tetap ditatang.
 
Melayu pernah berilmu dan berbudaya,
Beribu manuskripnya tersimpan merata,
Dikaji selidik sarjana sedunia,
Kalau sangsi, tanyalah Arkib Negara.
 
Bangsa Melayu halus seninya,
Hayati warisan persuratannya,
Syair seloka sungguh indahnya,
Pertukangan, sulaman, tiada taranya.

Berkurun Melayu junjung agama,
Adat dijaga bersama-sama,
Bangsa Melayu harum namanya,
Rahmat Allah dimana jua.

Bangsa Melayu usah alpa,
Warisan bangsa bukan sehari dua,
Pusaka Melayu enam kurun lamanya,
Menyimpan sejarah nenek moyang kita.

Orang Melayu usah goyah,
Propaganda bohong supaya kita melatah,
Ungkapan ‘Melayu lemah’ semata tohmah,
Strategi musuh menebar fitnah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,
Namun dicemar Inggeris keparat,
Propaganda bohong itulah hakikat,
Namun Melayu termasuk jerat.

Jatidiri Melayu sebenarnya kuat,
Bangsa Melayu sebenarnya berdaulat,
Silap Melayu membuang adat,
Silap rajanya membuang muafakat.

Bukan baru musibah Melayu,
Telah bermula sekurun nan lalu,
Serangan musuhnya bertalu-talu,
Sehingga bangsa menjadi terkedu.

Melayu mula ditimpa musibah,
Pabila Inggeris datang menjajah,
Adat dibuang, agama disanggah,
Akhirnya Melayu, mendapat ‘tulah’.

Sekian lama Melayu jadi sasaran,
Sejarah, jatidirinya jadi serangan,
Musuh luar dan musuh dalaman,
Mungkinkah tersirat suatu ramalan?

Melayu kini resah gelisah,
Namun jelas hakikat sejarah,
Mungkinkah tersirat, sebalik musibah,
Melayu pencetus kebangkitan ummah?

Ingatlah pesanan junjungan Rasulullah (saw),
Panji hitam dari timur, bumi karamah,
Bangsa Melayu usah menyerah,
Cari kekuatan dari sejarah.

Sejarah Melayu sebenarnya hebat,
Jatidiri Melayu sebenarnya kuat,
Bumi ahlul-bait itulah kudrat,
Umarak ulamak kuncinya terletak!

Laksamana Hang Tuah gagah orangnya,
Berguru, bertarikat, berisi dirinya,
Jangan perlekeh riwayat firasatnya
‘Takkan Melayu hilang didunia’!!


Kalau anda adalah seorang yang minat dengan sejarah anda pasti dapat menangkap beberapa maksud tersirat yang cuba disampaikan dalam gurindam ini. Power..siot!!!
Thumbs up Hidiey!! 

Monday, November 15, 2010

Perkosaan Visual

PERKOSAAN VISUAL (wanita kena bace) Ketika kita masuk ke toilet, bilik mandi, bilik hotel, ruang ganti pakaian, dan lain-lain, seberapa yakinkah kamu bahawa cermin yang tergantung di dinding dan kelihatannya seperti cermin biasa itu memang benar-benar cermin biasa, atau sebenarnya itu adalah cermin dua arah (orang di belakang cermin boleh melihat anda, sementara anda tidak dapat melihat mereka). 

Banyak tempat di mana orang memasang cermin 2 arah di dalam ruang atau bilikpersalinan/ ganti pakaian wanita, namun tidak menutup kemungkinan juga di ruang ganti lelaki. Disebabknan kita tidak pernah ambil tahu pasal cermin ni, yelakan...kalau kaum2 perempuan dah test baju memang tak hengat melaram nye... tukar sana tukar sini, so kita terlupa atau tidak terlintas untuk  mengindentifikasi permukaan cermin dengan hanya dengan melihatnya saja. Oleh sebab kita kena berhati-hati. 

Jadi, bagaimana kita dapat menentukan dengan pasti apakah cermin tersebut adalah cermin biasa atau cermin 2 arah?. Kalau di bilik polis, iaitu di ruang soal siasat, sudah dapat dipastikan cerminnya 2 arah tapi untuk di Public Area do this thing okeh ;

  • LAKUKANLAH TEST SEDERHANA (TEST KUKU JARI)
    Letakkan hujung kuku anda di atas permukaan cermin. Jika ada jarak (gap) antara kuku anda dan bayangan kuku anda di cermin, dapat dikatakan bahwa cermin itu adalah cermin biasa (selamat). 
Tetapi, jika kuku anda terus menyentuh bayangan kuku anda di cermin, hati-hatilah, kerana benda itu adalah cermin 2 arah ! So beringatlah selalu okeh, setiap kali anda melihat cermin di tempat-tempat umum seperti disebutkan di atas, lakukanlah "TEST KUKU JARI". Tidak perlu membayar. Mudah dilakukan, dan ini mungkin boleh menyelamatkan anda dari "PERKOSAAN VISUAL" !

Thursday, November 11, 2010

Lakukan solat dalam waktunya

Setiap peralihan waktu solat sebenarnya menunjukkan perubahan tenaga alam ini yang boleh diukur dan dicerap melalui perubahan warna alam. Fenomena perubahan warna alam adalah sesuatu yang tidak asing bagi mereka yang terlibat dalam bidang fotografi, betul tak ?


Wednesday, November 10, 2010

Cebisan surat Liyana Fadhillah Harris

You, I perasan yang you nak cari isteri(s) baik-baik. Tapi perangai you entah  macam apa-apa. Nak jadi imam konon. Sembahyang solo pun banyak tinggal. Nak imam apanya. Doa. Doa apa you reti baca? Doa masuk tandas? You, kita mungkin akan mandi bersama. Tetapi doa masuk tandas tu tak perlulah you lead kan. I pun reti lah.

Hubby. Dalam banyak-banyak benda yang I paling tak puas hati adalah bila lelaki bercakap bab kahwin lebih dari satu. Kononnya sayang sangat kat I so you kawin lebih dari satu so I boleh masuk syurga? Oh pehlis larh. Lelaki memang macam tu. Asal tanya kenapa perlu kahwin lebih dari satu, mesti kasi jawapan "Supaya Isteri pertama boleh masuk syurga dan dapat payung emas di syurga. Hey, banyak lagi cara kaum hawa boleh masuk syurga tau. Asalkan bersolat, puasa, jaga maruah dan metaati suami, sure masuk syurga. Tak payah nak kahwin 2-3-4. Nak kasi isteri pertama masuk syurga konon. Padahal nak menggatal. You ingat kaum I tak tahu? Kaum I tahu semua tu you. Kami comel with the brain tau.

Sebelum kahwin, kaum you asyik rosakkan kaum I. Mintak MMS gambar tak pakai tudung lah. Gambar tak pakai baju lah. Selepas tu, mintak yang bukan-bukan. Tapi bila nak kahwin, sibuk nak cari yang perfect, yang baik-baik dan dara. Kenapa you? Nasib baik lah teruna lelaki tak boleh di tengok. Kalau boleh, memang kantoi lah semua lelaki kat dunia ni tak teruna. Kan? Dan you pulak, you teruna tak you?

Akhir kata dari I, kalau nak mengurat kaum I tu, kasi lah cara kretif sket. Ubah sikit teknik tu. Guna kan inovasi dan kretiviti. Hantar lagu ke. Hantar bunga ke. Tengok lah sikit cerita korea tu. Belajar la dari dieorang. Dieorang tu bukan je hot, hensem, malah romantik. Macam Kim Hee Chul, Kim Hyun Joong dan Lee Min Ho. Btw Hubby you tau, nasib baik kaum perempuan ni tak gila lelaki hensem. Kalau tak, jangan harap ah lelaki Malaysia akan ada awek. Dah lah tak handsome. Tak romantik pula tu.

Well you. The most fragile part in a girl body is her heart. So, take a good care of it. Its nice to see. Nice to hold. But once broken, considered for ever! Ingat tau nasihat I ni. Nasihat iklas dari your future wife. Jaga diri elok-elok sebelum jumpa I."

With a lil help from Liyana Fadhillah Harris.

Sunday, November 7, 2010

LHDN - Pindah hujung tahun 2011 ke Cyberjaya

Lembaga Hasil Dalam Negeri atau senang panggil Income Tax akan berpindah hujung tahun 2011 ke Cyberjaya bersebelahan dengan Office Telekom Malaysia. Sebelum ni HQ LHDN ni terletak di jalan Duta, pejabat kerajaan Jalan Duta ni sepatutnya berpindah ke Putrajaya tahun lepas, entah macam mane tukar plan ke Cyberjaya pula.

Kalau time cuti, aku ler driver pada isteriku pergi kerja ke LHDN jalan Duta neh..pagi2 seawal jam 0600 dah gosok bijik mata nak bangun hantar dia... jauh tu tak ler, dari rumah aku kalau jalan tak sesak 15 minit dah boleh sampai jalan duta tu..tapi disebabkan nak lari dari kesesakan lalu lintas atau dalam bahasa omputihnye jammed, terpaksalah aku bangun seawal pagi, balik dari menghantar isteriku dah jam 0800 pagi, by that time perut berbunyi jew, terpaksalah aku makan kat kedai mamak, tapi kadang2 jer, sebab isteri aku biasanya dah masak awal2,  cuma aku jer malas nak panaskan..so kedai mamak le tempat tuju aku..bukan ape, teh tarik kedai mamak tu buatkan aku jadi addicted..

By next year HQ dah pindah ke Cyberjaya, so aku sekarang ni terfikir2 nak stay rumah tempat aku tinggal sekarang atau nak beli rumah kat area Cyberjaya, hurmm dah jadi tensen aku fikirkan benda ni...dah 3 bulan kepala aku kusut mencari jalan penyelesaian, Cyberjaya atau Taman Tun Hussein Onn??? Bukan ape facsilites kat Cheras/Balakong ni dah full, senang cerita semua adela, beli lauk-pauk kat Econsave, shopping dan cuci kereta kat Jusco, KUMON and Smart Reader dekat je dengan rumah, Kopitiam Pak Hailam pun ade kat Carrefour dekat dengan rumah aku, Haisshh...McD, KFC, Pizza Hut,Johhny pun dekat jer..

Mood pagi neh fenin2...aishhh

EPL - Manchester United tanpa kalah

Menang lagi team favourite aku neh... tak sia2 beli jersey baru Man Utd last week, walaupun beli kat pasar malam jer hehehe...malam tadi even mata dah agak lebam aku tengok jugak team aku neh beraksi, 15 minit pertama  nampak macam dull je game tu, aku tetap tunggu first goal... 

Berbaloi2 la katakan... Park Ji Sung semakin berbisa, komited dan bertenaga dengan menjaringkan gol bagi memastikan 3 mata penting Man Utd, mengejar rapat team favourite Lulu Caldina, Chelsea. Berita penuh boleh le klik Berita Harian okeh..  Go Red !!!

Wednesday, November 3, 2010

Gigi Boleh Putih Ker ??

Pagi hari tadi pergi Jusco nak cari spare flash camera aku, jalan2 sambil memandang item2 yang ade sale kat shop lot tu, sekali  kena tahan dengan gadis cantik, ingatkan nak berkenalan, ahahah..sekali kena promote ler....tup2 boleh la pulak termakan pujuk si gadis cantik Watson , dia promote ubat gigi yang kononnya boleh putih kan gigi aku yang dah tersedia putih berseri  ni ... heh putih sangat ker??

Damn!!! Keretaku Kena Calar

Niat hati dah suci murni, jalan2 sambil shopping untuk anak dan isteri.. kisah nya...

Sunday, October 31, 2010

Wanita

"Ketika  Aku  menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang  yang istimewa.
Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia; namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan." 

"Aku  memberikannya  kekuatan  dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. " 

Wanita adalah insan istimewa

Wanita adalah insan istimewa, biarkan mereka terus membebel, merengek atau menggilai seperti puntianak. Seburuk-buruk perangai wanita, ia akan terus melekat di hati kita selagi hayat di kandung badan… 

Jika isteri saya tidak berada di rumah, rumah boleh jadi porak peranda. Memang betul, jika isteri ada dirumah kepala selalu pening dan berserabut apalagi jika time tu saya kebetulan bercuti. Kalaulah waktu itu, si dia tak ada kat rumah alangkah tenteramnya. Boleh buat apa yang saya suka. Boleh berlingkar depan tv tanpa sebarang gangguan mental dan fizikal. Pendek kata, bebaslah.
 

Saturday, October 30, 2010

Kok Beng


Why did Kok Beng go to a movie with his 18 friends?
Because below 18 not allowed !

------------------------------------------------------------------------

Kok Beng wants to buy a TV set. He goes to a shop.
Kok Beng : "Do you have color TV ?"
Salesgirl : "Yes !"
Kok Beng : "Give me a green one, please."

------------------------------------------------------------------------

HKL seram pada hari Jumaat


Kenapa ramai pesakit mati hari Jumaat di Bilik dan katil ICU yang  sama, di HKL??? Salah sebuah katil di dalam bilik ICU sebuah hospital ternama kerap  mengalami kejadian2 aneh dan pelik.Setiap pesakit yang ditempatkan disitu pasti akan meninggal pada  setiap hari Jumaat pagi tanpa mengira bangsa,umur,agama, jantina  atau tahap kesihatan mereka. Perkara ini sangat membingungkan para2 doktor sejka sekian lama.

Rahsia Seks Wanita


Meskipun bernafsu untuk seks tetapi tidak ramai wanita yang sanggup meluahkan hasrat tersebut. Sifat malu yang menebal dalam diri wanita menyebabkan mereka mengharapkan suami ‘faham-faham’ sendiri kehendak ini. Namun realitinya, sungguhpun lama hidup berumahtangga suami ataupun kaum lelaki kadangkala masih tidak dapat meneka bila isteri mahukan hubungan seks. Para suami, jangan biarkan ini berlaku, baca artikel di bawah untuk mengetahui bila situasinya isteri menginginkan hubungan seks.

Friday, October 29, 2010

Juara Gadis Melayu 3 - Nur Azrina Salleh

Penantian selama tiga bulan Nur Azrina Salleh atau lebih mesra dengan panggilan Rina memang berbaloi baloi, apabila dia diumumkan sebagai juara gadis melayu musim ke-3. Berbaloi sangat sehingga wife aku tak berganjak depan TV,  ajak keluar nak belanja dinner pun tak mau, ermm nak buat camne kan..dah minat dia camtu.. tapi aku tak tengok pun, ntah kenapa xberminat..tahu2 jer dah announce pemenang nye..

Rahsia Seks Lelaki


Lelaki mempunyai rahsia-rahsia seks yang amat sukar untuk diluahkan pada wanita tetapi mereka berharap agar wanita mengetahui rahsia-rahsia tersebut. Apabila lelaki mendakap atau mencium isterinya itu tidak bererti bahawa lelaki itu mahu melakukan seks, itu adalah tanda sayang. Secara Umumnya terdapat 4 rahsia yang mana lelaki keberatan untuk memberitahu isterinya berkaitan seks.

Kematian Micheal Jackson - Konspirasi??


Wave from MJ - Google
Salam,

Cerita ni ada kebenarannya, cuba kita imbas kembali peristiwa yang sama telah berlaku keatas Puteri Diana yang bercinta dengan lelaki muslim. CIA yang menjadi tali barut Yahudi memang cukup licik dalam hal2 ini. Mereka sanggup untuk melakukan apa sahaja untuk memburuk dan menghentikan sebarang usaha dakwah, tambahan pula bintang seperti Puteri Diana dan MJ mempunyai jutaan peminat/pengikut diseluruh dunia.

Thursday, October 28, 2010

Al-Fatihah


Al-Fatihah adalah satu rukun dalam solat, apabila cacat bacaannya maka rosaklah solat. Oleh itu perbaikilah bacaannya dengan ilmu tajwid. Bukan setakat bacaannya saja rosak malah kita menyebut nama syaitan di dalam solat kita. Berikut diperturunkan nama syaitan laknat yang wujud didalam Al-Fatihah, sekiranya kita tidak berhati-hati. 

Masa Berjimak

Sabda Rasullah s. a. w. "Wahai Ali! Peliharalah wasiatku ini sebagaimana aku telah memeliharanya dari Jibril a. s" 

1. Jangan berjimak di bawah pohon kayu yang berbuah. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang tukang sebat atau ketua yang bengis. 

2. Jangan berjimak antara azan dan iqmah. Jika Allah mengurniakan anak ia akan menjadi seorang yang suka menumpahkan darah. 

Hati seorang kekasih lelaki

Bila lelaki benar-benar jatuh cinta dan setia pada kekasihnya dengan ikhlas, perubahan sikapnya amat mengejutkan. Hati lelaki yg dianggap keras selama ni, tiba-tiba semulajadi menjadi selembut kapas apabila sudah jatuh cinta dengan relanya.

Bahkan lelaki yg mabuk cinta sanggup berkorban dan buat ape sahaja utk kekasihnye. Sekeras manepun hati lelaki ia akan mengalirkan air mata apabila hati dilukai. Utk melihat lelaki menangis amatlah payah, diantara tanda-tanda lelaki yg jatuh cinta dengan hebat ialah: 

Kajian 25 tahun Dato' Fadzilah Kamsah

Karektor kelahiran manusia...

JANUARI 
 
Bercita-cita tinggi dan orangnya serius 
Suka mendidik dan dididik 
Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik 
Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan 
Suka smart, kemas dan teratur 
Bersifat sensitif, berfikiran mendalam 
Pandai mengambil hati orang lain 
Pendiam kecuali telah dirangsang 
Agak pemalu 
Daya tumpuan yang sangat tinggi 
Mudah mendisiplinkan diri sendiri 
Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema 
Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya 
Cukup sayang pada kanak-kanak 
Suka duduk di rumah 
Setia pada segala-galanya 
Perlu belajar kemahiran sosial 
Cukup cemburu yang sangat tinggi 

Wednesday, October 27, 2010

Bentuk Gigi Mengungkap Peribadi

Mungkin ada yang pandang remeh tentang kecantikan dan kebersihan gigi mereka tapi sebenarnya ia turut membantu memperelok kan penampilan seseorang. 

Bayangkan, wajah sikit punyalah cun. Memang tangkap lelehlah. Tiba- tiba tengok gigi, hancus! Rupanya rongak! La! Tak ke haru tu? Jadi, siapa cakap tak penting menjaga gigi? Tapi tahukah kamu bahawa gigi juga mampu merungkap rahsia peribadi diri? Wah! Ini yang menarik! Apa kata kamu baca saj a artikel ni yek! 



Jarang dan kecil; 

 
Mereka yang memiliki bentuk gigi sebegini dikatakan suka menilai diri orang lain. Pasti ada saja yang kena pada pandangan mata mereka. Tapi yang tak syoknya, dia sibuk menilai orang lain tapi tak suka orang lain menilai atau mengkritik dirinya, Tak patut! Selain itu, dia juga sukar mengalah, Tapi kadangkala mengalah itu perlu. Apatah lagi kalau memang kamu yang bersalah. Beralah sajalah! 

 

Bersaiz sederhana dan rata . 

 
Cantiknya gigi dia . Teratur sekali dipandang, macam gigi palsu pulak. Tapi gigi original tau. Agaknya apakah kriteria mewakili bentuk gigi seperti ini? Orang yang memiliki bentuk gigi sebegini adalah seorang yang baik hati dan suka menolong. Bak kata orang, ringan tulanglah. Kalau ada yang minta bantuan, pasti tak dikecewakan. Sebenarnya mereka ini ingin sentiasa membahagiakan orang lain. Boleh juga mereka tumpang gembira. Untungnya dapat kawan/ kekasih macam mereka ni kan? 

 

Besar dan jarang . 

 
Aduh! Rupanya orang yang bergigi besar dan agak jarang jaraknya antara satu sama lain ini bersifat iri hati dengan kejayaan orang lain. Tak elok macam tu. Itu kan dah rezeki mereka. Buat apa nak dengki. Menyakitkan hati kamu saja. Leb ih baik kamu belajar untuk terima kenyataan dan jangan asyik nak berdengki. Selain itu, sifat negatif kamu juga, seorang yang keras kepala. Mulalah tarik muncung 44 inci kalau tak diikuti kemahuan. Tapi awas, mer eka ini sanggup melakukan apa saja demi memastikan apa yang dikehendaki itu diperolehi. Bahayanya! Sebagai kekasih/teman mereka, kamu harus berbanyaklah bersabar dengan sikap mereka itu apatah lagi dengan sikap manja yang dibuat buat tu. Erk! Gelemannya! 

 

Jongang dan kecil. 

 
Mak oi! Jangan ingat semua orang yang gigi 'ke depan' tu tak cantik . Ada juga yang masih kelihatan manis dan cantik. Apapun, apa pula maksud pemilik bentuk gigi ini? Sekiranya giginya berbentuk agak jongang dan kecil, bermakna dia masih lagi bertolak ansur dengan orang lain. Maknanya keras kepalanya itu bertempat dan masih boleh dibawa berunding. Kata orang tu, dalam keras ada lembutnya! 

 

Jongang dan besar . 

 
Fuyoo! Benteng pertahanan kena kuat dan kukuh. Banyaklah bersabar kalau ada teman/kekasih seperti mereka ini. Menduga iman sungguh! Kamu haruslah kena banyak bersabar dan tahan saja dengan mulut celupar mereka tu. Mereka juga mudah mengeluh dan tak pernah puas hati dengan apa yang telah dimiliki. Sikap itu ada positifnya kerana mereka mudah menempa kejayaan dan akan sentiasa berusaha untuk menjadi yang terbaik. Selainitu, mereka ini agresif orangnya dan ringan tulang! 

 

Tidak tersusun . 

 
Kadangkala tengok orangnya memang cantik. Tapi bila dia tersenyum menampakkan giginya yang tak begitu rata dan sekata, mengurangkan kecantikan yang dimilikinya itu. Namun kata orang, biarpun giginya tak cantik tapi hati budinya 'cantik'. Usah kerana tengok gigi tak cantik maka ingat perangai pun tak berapa cantik juga. Mereka ini merupakan teman bicara yang amat memahami. Tidak rugi menjadikan mereka ini sebagai tempat meluahkan hati kerana mereka sentiasa mendengar dan memberi nasihat. Mereka juga berpengetahuan luas biarpun sikapnya kebudak-budakan kadangkala merimaskan. Selain itu, mereka juga pandai membahagiakan orang lain. 

 

Seolah masuk ke dalam. 

 
Bila diperhatikan, struktur giginya seolah 'ke dalam' sikit. Ia menandakan bahawa mereka seorang yang pemalu dan suka menyembunyikan sikap sebenar diri mereka tapi mereka agak pasif. Selalunya mereka ini bersikap pendiam dan tidak begitu pandai bergaul dengan orang lain. Selain itu, mereka juga cukup pandaimenyimpan rahsia kecuali kepada orang yang benar-benar telah meraih kepercayaan mereka. 

 

Kecil dan tersusun.  


Selalunya berwajah keanakan dan tampak semakin menarik dengan gigi yang kecil dan tersusun indah itu. Mereka yang memiliki gigi sebegini dikat akan suka menolong orang dan boleh dipercayai percakapan mereka. Aduhai! Beruntungnya mereka yang memiliki kekasih seperti ini kerana mereka seorang kekasih yang hebat!

Kaki Bertaruh (18SX)

Ada seorang pak cik yang bernama Pak Di yang sangat kaya. Setiap hari beliau akan menyimpan RM1000 di bank. Setiap hari tepat pukul 9 pagi Pak Di dah pun bersiap sedia terpacak di kaunter bank untuk menympan RM1000 nya.

Setelah lebih kurang setahun berlalu, kehadirannya setiap hari disedari oleh Manager Bank. Manager Bank itu pun memanggilnya ke office dan bertanya...

Manager : Setiap hari saya lihat pak cik akan menympan RM1000 di bank.
Apa kerja pak cik?

Pak Di : Saya ni sebenarnya tak de kerja encik. Cuma saya suka bertaruh. Setiap hari saya akan bertaruh dan saya tak pernah kalah.

Tuesday, October 26, 2010

Biodata Nabi Muhammad saw


Nama : Muhammad bin Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
·         Tarikh lahir : Subuh hari Isnin, 12 Rabiulawal bersamaan  20 April 571. Masehi
                              (dikenali sebagai   Tahun Gajah; sempena peristiwa tentera bergajah Abrahah yang menyerang kota Kaabah).
·         Tempat lahir : Di rumah Abu Talib, Makkah Al-Mukarramah.
·         Nama bapa : Abdullah bin Abdul Muttalib bin Hashim.
·         Nama ibu : Aminah binti Wahab bin Abdul Manaf..
·         Pengasuh pertama : Barakah Al-Habsyiyyah (digelar Ummu Aiman. Hamba perempuan bapa   Rasulullah SAW).
·         Ibu susu pertama : Thuwaibah (hamba perempuan Abu Lahab).
·         Ibu susu kedua : Halimah binti Abu Zuaib As-Saadiah (lebih dikenali Halimah As-Saadiah.  Suaminya bernama Abu Kabsyah).

Rahsia Wuduk


"Syarat mendirikan solat ialah mengambil wudhuk .Tentu tidak sah jika kita mengerjakan solat lima waktu tetapi meninggalkan wudhu’. Pernahkah kita terfikir dengan perintah Allah SWT dengan perbuatan yang nampak remeh ini. Kenapa tidak?? Kenapa tangan bersama dengan air menyentuh anggota-anggota tubuh. Kenapa wajah yang dibasuh? Kenapa mesti telinga?
Banyak rahsia dalam kandungan wudhu’ yang hanya Allah Maha Mengetahui namun antara rahsia wudhu’ yang dapat diungkapkan ialah:
Setiap perintah Allah SWT tentu memiliki hikmah kebaikan disebaliknya. Lima pancaindera kenapa semua tanpa terkecuali disapu oleh air wudhu’. Mata, hidung, telinga & seluruh kulit tubuh. Ini betul-betul luar biasa.
Ahli syaraf/ neurologist pun telah membuktikan dengan air wudhu’ yang menyejukkan hujung-hujung urat syaraf jari-jari tangan dan jari-jari kaki berguna untuk menenangkan fikiran.
Anda tentu pernah mendengar akupunktur kan? Cuba cari tahu dimana saja letak titik-titik sensitif yang sering digunakan dalam ilmu akupunktur? Lalu kemudian amati rukun wudhu’. InsyaAllah kita akan menemui persamaan antara keduanya.
Pada anggota badan yang terkena semasa berwudhu’ terdapat ratusan titik akupunktur yang merupakan titik penerima ransangan terhadap sentuhan berupa basuhan, gosokan, usapan, dan tekanan/urutan ketika melakukan wudhu’. Sentuhan tersebut akan dihantarkan ibarat signal ke sel, jaringan, organ dan sistem organ yang bersifat terapi. Ini terjadi kerana adanya sistem komunikasi iaitu sistem syaraf dan hormon bekerja untuk mengadakan homeostasis (keseimbangan). Titik-titik akupunktur, suatu fenomena yang menarik bila dibandingkan dengan syariat wudhu yang disyari’atkan 15 abad yang lalu.
Jumlah Titik Akupunktur Pada Anggota Wudhu’(rukun dan sunat)
Muka 84
Tangan 95
Kepala 64
Telinga 125
Kaki 125
Jumlah keseluruhan = 493!
Ternyata terdapat 493 titik penerima ransangan pada anggota wudhu’!!
Subhanallah!! Bayangkan jika kita melakukan itu setiap hari paling sedikit 5 kali sehari…
Kita tidak harus memandang ringan semasa menjalani wudhu. Mengapa? Cuba ingat semasa kita membasuh tapak kaki & tangan…apakah celah-celah jari sering kita abaikan? Ternyata ada fakta menarik yang ingin saya kongsikan:
Dari ilmu ahli akupuntur, di celah-celah jari terdapat 16 titik akupunktur yang mana titik-titik tersebut apabila dirangsang yang istmewa yang dapat mengubati migrain, sakit gigi, tangan-lengan merah, bengkak, dan jari kaku.
Berkenaan telinga pula, walau pun ia adalah amalan sunat, ia mengandungi 30 titik ransangan! Maka, semasa menyapu telinga itu jangan cuma membasuh saja, tapi harus dengan urutan lembut juga. Selepas ini sebaiknya kita tidak meninggalkan amalan sunat semasa berwuduhu’ kerana setiapnya mempunyai titik penerima ransangan.

Momo & Ter Ter dalam memori

Trajedi Oktober, pagi tadi bangun jer dari tidur tiba-tiba teringat pada Momo & TerTer, dah hampir tiga tahun mereka meninggalkan aku. Kalau dulu balik jer dari kerja mesti mereka jer tempat aku release tension, lebih kurang pendengar setia jugak ler.

Mereka tak pernah buat perangai yang tak elok, happy go lucky jer katakan, asyik dengan 'dunia' mereka, kadang tu aku terfikir jugak, kalaulah tuhan beri mereka pemikiran mesti banyak benda yang mereka nak bagitahu.. huhu..

Tak Rugi Membaca Al-Quran


Rasulullah (Sallallahu alaihi wasallam) bersabda : 'Bila seseorang lelaki itu mati dan saudaranya sibuk dengan pengebumiannya, berdiri lelaki yang betul-betul kacak di bahagian kepalanya. Bila mayatnya dikapan, lelaki itu berada di antara kain kapan dan si mati.

Selepas pengebumian, semua orang pulang ke rumah, 2 malaikat Mungkar dan Nakir, datang dalam kubur dan cuba memisahkan lelaki kacak ini supaya mereka boleh menyoal lelaki yang telah meninggal itu seorang diri mengenai ketaatannya kepada Allah. Tapi lelaki kacak itu berkata,
Dia adalah temanku, dia adalah kawanku. Aku takkan meninggalkannya seorang diri walau apa pun. Jika kamu ditetapkan untuk menyoal, lakukanlah tugasmu. Aku tidak boleh meninggalkannya sehingga aku dapati dia dimasukkan ke dalam Syurga.'

Wednesday, October 20, 2010

Bendera kelantan Darul Naim (1912-1923)

Kelantan 1912-1923

Bendera lama bagi negeri Kelantan pada tahun 1912 hingga 1923 dan dimansuhkan pada tahun 1924.

BYE

Kenapa aku baru tau maksud perkataan "BYE"... SubhanAllah!!! 

Perkataan "BYE" merupakan jarum sulit orang Kristian... Di dlm bahasa Arab b'maksud "fihafzil baba ". Manakala dlm bahasa Malaysia bermaksud di Bawah Naungan Pope(paderi). 


Nasihat Kehidupan

Nasihat Kehidupan
1. KETIKA MENCARI CALONJanganlah mencari isteri, tapi carilah ibu bagi anak-anak kita Janganlah mencari suami, tapi carilah ayah bagi anak-anak kita.

2. KETIKA MELAMAR
Anda bukan sedang meminta kepada orang tua/wali si gadis, tetapi meminta kepada Allah melalui orang tua/wali si gadis.


3. KETIKA AKAD NIKAHAnda berdua bukan menikah di hadapan penghulu, tetapi menikah di hadapan Allah


4. KETIKA RESEPSI PERNIKAHANCatat dan hitung semua tamu yang datang untuk mendoa'kan anda, kerana anda harus berfikir untuk mengundang mereka semua dan meminta maaf apabila anda berfikir untuk BERCERAI kerana menyia-nyiakan do'a mereka.


5. KETIKA MALAM PERTAMABersyukur dan bersabarlah. Anda adalah sepasang anak manusia dan bukan sepasang malaikat.


6. SELAMA MENEMPUH HIDUP BERKELUARGASedarilah bahawa jalan yang akan dilalui tidak melalui jalan bertabur bunga, tapi juga semak belukar yang penuh onak dan duri.


7. KETIKA BIDUK RUMAH TANGGA GOYANG
Jangan saling berlepas tangan, tapi sebaliknya justeru semakin erat berpegang tangan


8. KETIKA BELUM MEMILIKI ANAK.

Cintailah isteri atau suami anda 100%

9. KETIKA TELAH MEMILIKI ANAK.
Jangan bagi cinta anda kepada (suami) isteri dan anak anda, tetapi cintailah isteri atau suami anda 100% dan cintai anak-anak anda masing-masing 100%.


10.KETIKA EKONOMI KELUARGA MERUDUM
Yakinlah bahawa pintu rezeki akan terbuka lebar berbanding lurus dengan tingkat ketaatan suami dan isteri.


11.KETIKA EKONOMI BERKEMBANG
Jangan lupa akan jasa pasangan hidup yang setia mendampingi kita semasa menderita


12.KETIKA ANDA ADALAH SUAMIBoleh bermanja-manja kepada isteri tetapi jangan lupa untuk bangkit secara bertanggung jawab apabila isteri memerlukan pertolongan Anda.


13.KETIKA ANDA ADALAH ISTERITetaplah berjalan dengan gemalai dan lemah lembut, tetapi selalu berhasil menyelesaikan semua pekerjaan.


14.KETIKA MENDIDIK ANAKJangan pernah berpikir bahawa orang tua yang baik adalah orang tua yang tidak pernah marah kepada anak,kerana orang tua yang baik adalah orang tua yang jujur kepada anak ....


15.KETIKA ANAK BERMASALAHYakinilah bahawa tidak ada seorang anakpun yang tidak mahu bekerjasama dengan orang tua, yang ada adalah anak yang merasa tidak didengar oleh orang tuanya.


16.KETIKA ADA PIL.Jangan diminum, cukuplah suami, isteri sebagai ubat.


17.KETIKA INGIN AMAN DAN HARMONISGunakanlah
formula 7 K1 Ketaqwaan
2 Kasih sayang
3 Kesetiaan
4 Komunikasi dialogis
5 Keterbukaan
6 Kejujuran
7 Kesabaran

Monday, October 18, 2010

Tanda-tanda Kebahagiaan dan Kecelakaan


Tanda-tanda kebahagiaan. 

1.. Tiap bertambah ilmunya bertambah pula rendah hatinya.

2.. Tiap bertambah amalnya bertambah pula takutnya kepada Allah.

3.. Tiap bertambah umurnya, beransur kurang lobanya terhadap keduniaan.

4.. Tiap bertambah harta dan kekayaannya, bertambah pula pemurahnya.

5.. Tiap bertambah pangkat dan kedudukannya, bertambah dekatnya pada orang ramai.


Tanda-tanda kecelakaan.

1.. Tiap bertambah ilmunya, bertambah pula sombongnya.

2.. Tiap bertambah amalnya, bertambah bongkaknya.

3.. Tiap bertambah umurnya, bertambah pula lobanya kepada harta.

4.. Tiap bertambah harta dan kekayaannya, bertambah bakhilnya.

5.. Tiap bertambah pangkat dan kedudukannya, bertambah jauhnya dari orang ramai.

Tiap orang akan memperolehi kesenangan selama ia tidak berhasrat menyusahkan orang lain. Timbulkanlah lebih dahulu apa yang menjadi kesukaan orang itu, sebelum anda mengemukakan kesukaan anda.

Credit Mr Idrus

Sunday, October 17, 2010

Dialek Kelantan dalam catatan sejarah barat


Sumber dari buku Kelantan : A State of the Malay peninsula - a handbook of information oleh W.A Graham diterbitkan Glasgow : Glasgow U.P,1908

Saturday, October 16, 2010

Senarai restoran yang disahkan halal dan ditarik balik sijil halal oleh JAKIM


Berikut adalah beberapa maklum balas dari JAKIM tentang status halal-haram restoran dan makanan :-
1. Restoran berikut telah mendapat pengesahan halal JAKIM :
1) McDonald
2) A&W
3) Secret Recipe

Restoran berikut telah ditarik sijil pengesahan halal JAKIM kerana gagal mematuhi syarat dan piawaian halal :
1) Victoria Station
2) Kam Lun Ta
3) Lotus Family Restoran
   
Restoran berikut tidak pernah mendapat pengesahan halal JAKIM : 
1) San Francisco Steakhouse
2) Chicken Rice Shop
3) Kiwi Express

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShoutMix chat widget